Collageen (deel1)

Collageen is een belangrijk onderdeel van het bindweefsel in het lichaam. Bijvoorbeeld huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit dit eiwit
In onze huid is het verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.
Maar wat is collageen precies? En hoe zorgen we ervoor dat onze huid in conditie blijft?

Collageen

Dit weefsel is een eiwit wat vezels vormt en zorgt voor de sterkte van je huid. Het zit overal, maar vooral in je huid en in je botten.
Collageen is met 70% een hoofdbestanddeel van het bindweefsel van de huid.
Als je jong bent bevat je huid nog voldoende van dit eiwit waardoor je huid er jong, strak en soepel uitziet. Na onze 25e levensjaar neemt de productie af.
Hierdoor veroudert de huid, ontstaan er rimpels en de huid wordt slapper.
Maar ook zon, luchtvervuiling, vrije radicalen en roken (nicotine) zijn verantwoordelijk voor de verminderde aanmaak.

Zon

Hoe heerlijk het zonnetje ook kan zijn en hoe goed de zon voor ons lichaam ook is (onder invloed van UV-stralen maakt onze huid vitamine D aan) zo slecht is het voor ons collageen.
De UV stralen die de zon afgeeft zijn voor ongeveer 80% verantwoordelijk voor de afbraak van collageen.
Het is dus heel belangrijk de huid goed te beschermen tegen die uv-stralen. Denk bijvoorbeeld aan een dagelijkse spf en ga niet de hele dag vol in de zon zitten.

Retinol

Retinol is een vorm van vitamine A (Tretinöine). Tretinöine is de pure vorm van vitamine A wat ook alleen op recept te verkrijgen is. Retinol bevat een  verminderd percentage vitamine A waardoor het gebruikt mag worden in producten.
Door het gebruik van Retinol worden rimpels verminderd doordat het de aanmaak bevordert en de enzymen die de afbraak veroorzaken afremt.

In deel 2 gaan we het hebben over welke producten goed op het collageen werken en of we misschien door onze voeding wat aan te passen ons collageen kunnen beschermen.

Een reactie plaatsen